![]() ![]()
Scones utan bakpulver?
![]() Kan man baka scones utan bakpulver?
- Emma
![]() Hej Emma! Nej, tyvärr... scones behöver någon form av drivmedel. Du kanske kan använda bikarbonat eller hjorthornsalt i stället för bakpulver, men utan någonting som får dem att jäsa upp går det inte. (Du kan naturligtvis lägga jäst och få någonting som mera liknar brödbullar eller grädda dem utan bakpulver och få en mera kompakt brödbit som inte är lika luftig som scones. Men är det då scones?) / Magnus ![]() ![]() 21 oktober 2012
Magnus, du verkar svara uppåt väggarna. Ja.... borde väl svaret vara? och heter det inte hjorthornsalt? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 14 januari 2012
Det går alldeles utmärkt att baka utan bakpulver!! Har minsann gjort det i hela mitt liv!! ![]() ![]() ![]() 21 april 2012
Vad har du för recept då? ![]() ![]() ![]() 15 februari 2022
Vanligt recept, råkade glömma bakpulver precis i min deg ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. När man tillsätter vatten reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. Bikarbonat och bakpulver är i princip utbytbara. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver. Men om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron. Ingrid Eriksson
08-13 57 11 matfragan@svd.se
Googlade efter svaret på frågan, fick detta.