GI-scones?
Jag undrar om det finns något scones-recept jag kan använda mig av när jag äter enligt en väldigt strikt GI? Jag har uteslutit vitt mjöl helt och hållet samt pasta, ris och potatis.
- Erika
Hej Erika! Scones är kanske inte någon GI-mat i vanliga fall :) men om du tar vårt recept påHavrescones och ersätter vetemjölet med fint dinkelmjöl så borde bör det gå bra. Räkna med att degen blir ganska klibbig, och att du behöver mycket mjöl på händerna när du bakar ut den. Lycka till! / Magnus MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! FormbrödKom i form med hembakat bröd!Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd! BakabullarNybakatVad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen... SöndagsstekEgen rostbiffVisst kan egna köttbullar, biffar eller burgare vara gott. Men glöm inte hur lätt det är att laga helt kött. Har du en vanlig ugnstermometer lagar du egen rostbiff och kryddar precis efter egen smak. Servera ljummen eller kallskuren. Marinera eller låt tillbehören ge smak. Perfekt på buffen! Och mycket godare än färdigköpt. Variera med lammstek som också passar bra som kallskuren. Smaklig mathelg på er! Hembakat bröd
Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd?
Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
|
|
GI värdet beräknas för hela maträtten, inte varje ingrediens för sig. Fett och protein sänker en maträtts totala GI värde och med tanke på att scones innehåller rejält med fett bör GI värdet följaktligen bli helt ok. "GI gurun" Fredrik Paulun har gjort tester med vitt matbröd med smör och ost som pålägg och värdet blev helt ok tack vare pålägget. Själv börjar jag dagen med en löparrunda i skogen och njuter därefter i fulla drag av goda nygräddade scones :)!